COMUNICAT DE PRESĂ

A fost semnat Planul de acțiuni pentru anul 2024 dintre ANRE din România și ANRE din Republica Moldova

În data de 7 noiembrie 2023, domnul președinte George-Sergiu Niculescu, alături de domnii Mircea Man și Gabriel Andronache, vicepresedinții ANRE, a primit vizita delegației Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova condusă de domnul director general, Veaceslav Untila și formată din domnii Eugen Carpov și Alexei Taran, directori la ANRE Moldova.

În cadrul convorbirilor a fost abordată necesitatea intensificării cooperării bilaterale și implementarea standardelor europene în domeniile de responsabilitate, precum și identificarea soluțiilor pentru provocările curente cu care se confruntă Republica Moldova, generate de războiul din Ucraina și instabilitatea regională.

Având în vedere lecțiile învățate în perioada 2021-2022, Republica Moldova și-a stabilit un obiectiv strategic îndrăzneț în domeniul energiei și anume cel de asigurare a rezilienței și independenței energetice.

Astfel, partenerii moldoveni au dezvoltat pe de o parte mecanismele prin care să-și reducă dependența de gaze naturale din Federația Rusă, 2023 fiind primul an în care nu vor mai importa gaz rusesc.

Totodată, cele două delegații au exprimat apreciere pentru organizarea, în perioada 7-8 decembrie 2023 la Chișinău, de către Asociația Națională a Comisarilor de Utilități de Reglementare (NARUC) din Statele Unite, cu sprijinul USAID și în parteneriat cu ANRE, a unei sesiuni de instruire pe tema beneficiilor integrării pieței regionale de energie electrică în beneficiul ANRE Moldova și Comisiei Naționale de Reglementare a Energiei și Utilităților (NEURC) din Ucraina.

Tot în cadrul întâlnirii, domnul George Niculescu și domnul Veaceslav Untila au semnat Planul de acțiuni pentru anul 2024 dintre cele două instituții în conformitate cu Programul de Cooperare și Asistență, încheiat la 26 septembrie 2019.

 

Direcția relații internaționale, comunicare, relația cu Parlamentul

București, 07.11.2023

 

Comunicat de presa 07.11.2023