Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a finalizat revizuirea unei reglementari importante pentru consumatorii casnici de gaze naturale, si anume Contractul-cadru pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la consumatorii casnici, cu scopul de a veni in sprijinul consumatorilor in relatia lor cu furnizorii, inlaturand posibilele abuzuri din partea acestora.
Principalele modificari introduse se refera la:
– termenul de intrerupere a prestarii serviciului de furnizare reglementata, in caz de neplata a facturii [incepand cu a 46-a zi de la emiterea facturii si nu cu a 26-a zi cum se prevedea pana acum] – scadenta facturii la plata prin cresterea perioadei scadente la 30 zile fata de 15 zileca pana acum, dar cu mentinerea perioadei totale de plata a facturii de 45 de zile, avantajul constand in faptul ca majorarile de intraziere se percep incepand cu a 31-a zi si nu cu a 16-a zi, ca pana acum. 
– termenul de reziliere a contractului, in caz de neplata a facturii [dupa 180 de zile de la emiterea facturii fata de 65 zile] – demontarea echipamentului de masurare se efectueaza dupa rezilierea contractului [care poate avea loc dupa 180 de zile de la emiterea facturii si nu dupa 65 zile, ca in versiunea veche].  
– termene de preaviz de 15 zile, in cazul intreruperii prestarii serviciului de furnizare reglementata si, respectiv, in cazul rezilierii contractului, ca urmare a neindeplinirii obligatiei de plata.
Totodata, ANRE analizeaza posibilitatea introducerii unei plati de tip abonament lunar, cu regularizare anuala, dupa modelul sistemului aplicat in Germania.
Imi face placere sa va informez ca, din aceasta saptamana,  ANRE  pune la dispozitia publicului rubrica intitulata Dialog cu presedintele, prin intermediul careia cetatenii consumatori de energie se pot adresa direct presedintelui ANRE , pentru a-i aduce la cunostinta dificultatile pe care le intampina in relatia cu operatorii din sector, precum si opiniile privind impactul pe care reglementarile emise il au asupra vietii lor de zi cu zi. Rubrica este introdusa la pagina de internet a institutiei www.anre.ro, la  categoria Contact.  

Fisiere atasate