COMUNICAT

ANRE ia măsuri pentru asigurarea continuității în furnizarea cu gaze naturale şi desemnează 6 furnizori de ultimă instanță

 

Unul dintre obiectivele majore ale autorității de reglementare este asigurarea continuității în furnizarea cu gaze naturale la clienții finali. În acest sens, ANRE a adus modificări și completări Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale (Regulament), aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 173/2020, cu scopul creșterii numărului de furnizori de ultimă instanță (FUI) desemnați, care să aibă și o cotă de piață semnificativă, întrucât furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță implică o capabilitate operațională și financiară imediată care să le permită preluarea, în situații excepționale, a portofoliilor de clienți ale unor furnizori care din diverse motive nu își mai pot continua activitatea. Modificările au fost aprobate prin Ordinul ANRE nr. 125/2021, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 1165/08.12.2021.

Astfel, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) din Regulament, cu modificările şi completările ulterioare, ANRE a demarat în data de 8 decembrie 2021 un proces de selecţie pentru desemnarea unor furnizori de ultimă instanţă de gaze naturale, în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute la art. 4 alin. (1) din Regulament, respectiv ”un număr de cel puţin 5 FUI, a căror cotă cumulată de piață, calculată prin ponderarea egală a numărului de clienţi finali și a cantității de energie vândute acestora în ultimele 12 luni pentru care ANRE dispune de date în urma activităţii de monitorizare a pieţei gazelor naturale, să fie de minimum 70%”.

În urma procesului organizat în perioada 8 – 14 decembrie 2021, în sedința de astăzi, 14 decembrie 2021, a Comitetului de reglementare au fost aprobate deciziile de desemnare a societăţilor ENGIE România S.A., E.ON Energie România S.A și OMV Petrom S.A în calitate de furnizori de ultimă instanţă de gaze naturale, societăți care au obligația de a prelua clienții care nu au asigurată furnizarea gazelor naturale, conform prevederilor Regulamentului.

Astfel, lista furnizorilor de ultimă instanţă de gaze naturale desemnați de ANRE este următoarea:

  1. ELECTRICA FURNIZARE S.A.
  2. PREMIER ENERGY S.R.L.
  3. TINMAR ENERGY S.A.
  4. ENGIE România S.A
  5. E.ON Energie România S.A
  6. OMV Petrom S.A
  7. CEZ Vânzare S.Apână în data de 2 ianuarie 2022

 

Direcția relații internaționale, comunicare, relația cu Parlamentul                       

București, 14.12.2021

Fisiere atasate