Cu ocazia celei de-a VIII-a sesiuni a Comisiei Economice Mixte România-Azerbaidjan, ANRE a primit invitația de a participa la Baku, în data de 01 aprilie 2024, la lucrările Comisiei, unde președintele George Niculescu a subliniat importanța dezvoltării colaborării nu doar la nivel guvernamental ci și la nivelul autorităților de reglementare din domeniul energiei.

În acest context, domnul George Niculescu a avut o întrevedere cu dl Rovshan Ismayilov, vicepreședinte al Consiliului de administrație  al Agenției de Reglementare a Energiei din Azerbaidjan – AERA. În cadrul întrevederii, la care a participat si domnul Valeriu Steriu, membru al Comitetului de Reglementare ANRE, s-a trecut în revistă stadiul actual al relațiilor de cooperare între cele două autorități de reglementare și au fost identificate noi teme de interes reciproc. Totodată, în cadrul dialogului s-a convenit inițierea demersurilor de încheiere a unui Memorandum de Înțelegere pentru extinderea relațiilor de colaborare între cele două autorități pe subiecte ce țin de funcționarea piețelor de energie, cadrul legislativ secundar și preluarea celor mai bune practici de reglementare. ”Relația dintre România și Azerbaidjan este bazată pe parteneriatul strategic încheiat acum 15 ani, în cadrul căruia cooperarea în domeniul energiei are un rol central. Pe linia bunei colaborări cu AERA, suntem gata să aprofundăm acest parteneriat și la nivelul autorităților de reglementare în energie”, a precizat președintele ANRE.

Ziua s-a încheiat cu o întâlnire de lucru alături de domnul Parviz Shahbazov, ministrul azer al energiei. Președintele ANRE a subliniat importanța menținerii nivelului de cooperare în cadrul proiectului Parteneriatului strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi, încheiat la București în decembrie 2022.

Precizăm că relația de colaborare dintre ANRE și AERA datează încă din 2018, specialiștii români și azeri realizând schimburi de informații și know-how pe teme privind modul de reglementare a unor aspecte legate de piața de energie.