Fata de emisiunea “Sinteza Zilei “, din data de 7.07.2010, salariatii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) considera ca, prin atitudinea si vocabularul utilizat, domnul Radu TUDOR a adus atingere statutului individual si profesional al celor 240 de angajati ai institutiei, motiv pentru care solicitam ca, in proxima emisiune “Sinteza Zilei”, sa fie prezentate public scuzele de rigoare si  precizarile institutiei cuprinse in cele ce urmeaza.
Astfel, pentru corecta informare a publicului dumneavoastra, facem urmatoarele precizari:
ANRE si-a inceput activitatea in anul 1998, in contextul procesului de aderare la Uniunea Europeana, iar specialistii ANRE, prin activitatea desfasurata in cadrul negocierilor pentru Capitolul 14 Energie, au avut o contribuitie  definitorie la progresele inregistrate de Romania in sectorul energetic.
Reglementarile create de ANRE au dus la transpunerea cu succes a principiilor fundamentale ale directivelor UE in domeniu, cum ar fi: legiferarea accesului reglementat al tertilor la reteua si piata de energie, deschiderea graduala a pietelor de energie, asigurarea serviciului universal, standardele de calitate etc. 
Prin munca si efortul specialistilor nostri s-a reusit crearea si implementarea unui cadru de reglementare care raspunde tuturor cerintelor si normelor europene iar, in plan extern, ANRE este recunoscuta ca o institutie respectabila, care a dat dovada de profesionalism si seriozitate. 
Cu privire la Raportul Comisiei Senatoriale legat de nivelul investitiilor ENEL, va comunicam urmatoarele:
Din evaluarile ANRE, compania ENEL Muntenia Distributie este singurul operator de pe piata de energie electrica care a realizat investitii intr-un grad foarte redus comparativ cu programul asumat. 
Fata de cele constatate in cazul ENEL Muntenia Distributie, ANRE a initiat, inca din luna martie a.c., procedura de revizuire a Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice, in sensul introducerii posibilitatii de corectie a tarifelor de distributie in anul imediat urmator celui in care s-a constatat nerealizarea investitiilor in procent mai mic de 80% din programul asumat si nu la finalul perioadei de reglementare, cum este prevazut in regulamentele aplicabile in prezent. 
Trebuie mentionat faptul ca in caz de nerealizare a investitiilor, consumatorul nu este prejudiciat. Conform procedurilor actuale, la finalul perioadei de reglementare, creditarea realizata de consumator prin intermediul platii tarifelor este returnata cu dobanda aferenta titlurilor de stat.
Prin urmare, consumatorii nu sunt prejudiciati in niciun fel iar, odata cu adoptarea documentului de revizuire a metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice, ANRE va avea posibilitatea de a corecta in timp real venitul reglementat stabilit pentru anul urmator, prin diminuarea acestuia cu valoarea, in termeni nominali, a cheltuielilor aferente obiectivelor de investitii nerealizate si introduse in calculatia tarifelor pentru anul precedent.
Prin Ordinul ANRE nr. 28/2007 privind Standardul de performanta pentru serviciul de distributie, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 14 se mentioneaza ca durata acceptata de restabilire a furnizarii de curent electric este de 12 ore in mediul urban, 24 de ore in mediul rural si, doar in conditii extraordinare (calamitati naturale, evenimente meteorologice deosebite), timpul de interventie se poate extinde la 72 ore in mediu urban si rural. 
In acelasi timp, prin Standardul de performanta pentru serviciul de distributie,  la anexa 4, sunt prevazute compensatii pe care consumatorii au dreptul sa le solicite de la Operatorului de Distributie, in caz de nerespectare a termenelor, compensatii care pot ajunge pana la valoarea unei facturi lunare.
Mentionam ca, in urma unor controale initiate de ANRE, in luna mai 2010, compania S.C. ENEL DISTRIBUTIE MUNTENIA S.A. a fost penalizata, conform prevederilor legale in vigoare, cu suma de 355.000 lei pentru nerespectarea „Standardului de performanta” si a „Regulamentului  de racordare”.
In contextul celor prezentate mai sus, angajatii ANRE isi exprima profundul regret fata de afirmatiile domnului Radu TUDOR, considerand ca toata activitatea desfasurata de expertii nostri, incepand din anul 1998 si pana in prezent, a fost pe nedrept blamata si criticata.

Fisiere atasate