O delegaţie oficială a Autorităţii Naționale de Reglementare în domeniul Energiei formată din George-Sergiu Niculescu, preşedinte și Tatiana Svetlana Iosiper, șef serviciu relaţii interinstituţionale, s-a întâlnit în data de 15 ianuarie 2024, la Paris, cu doamna Emmanuelle Wargon, președintele Comisiei de reglementare în domeniul energiei (CRE) din Franța.

Discuțiile cu doamna Wargon au debutat cu analizarea impactului investițiilor în creștere în rețeaua de energie electrică și prezentarea experienței României legată de conectarea la rețea a unui număr tot mai mare de surse de energie regenerabilă, în special a prosumatorilor, țara noastră depășind la finalul anului 2023 pragul de 100.000.

De asemenea, a fost evidențiată importanța accelerării măsurilor pentru autorizarea proiectelor care exploatează resursele energetice regenerabile, în contextul în care acestea reprezintă un demers vital în asigurarea independenței și rezilienței energetice a UE.

“Pornind de la faptul că România are un potențial eolian offshore de 76 GW putere instalată, fiind un mediu propice dezvoltării acestui tip de energie regenerabilă, am reiterat că la finalul anului 2023, Guvernul României a adoptat un cadru legislativ pentru demararea exploatării resurselor eoliene offshore ale României. Nu în ultimul rând, am accentuat faptul că trebuie să fim pregătiți pentru tranziția de la activitățile de transport și distribuție a gazelor naturale la cele de transport și distribuție a amestecului de gaze naturale și hidrogen și, într-un viitor nu prea îndepărtat, la transportul, distribuția, stocarea și comercializarea hidrogenului pur, pe o piață matură a hidrogenului”, a declarat domnul Niculescu.

Este mobilizator faptul că reprezentanții autorităților de reglementare din Franța și România împărtășesc aceeași viziune în ceea ce privește dezvoltarea de noi măsuri pentru noul model al pieței energiei care să diminueze impactul oricărei crize viitoare a prețurilor la energie și să sprijine realizarea obiectivelor în materie de energie regenerabilă. Vom continua discuţiile la nivel tehnic astfel încât bunele practici din ambele ţări să ducă la un cadru de reglementare armonizat la nivel european.

Vizita de lucru s-a încheiat la Ambasada României la Paris, unde au fost purtate discuții cu Excelența Sa, doamna Ioana Bivolaru.