Comunicat de presă

ANRE a finalizat operaționalizarea platformei digitale de raportare și monitorizare a pieței gazelor naturale

 

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a finalizat procesul de operaționalizare și digitalizare a Platformei de raportare și monitorizare a pieței gazelor naturale, în conformitate cu prevederile Metodologiei de monitorizare a pieței gazelor naturale, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 15/2023.

Platforma, dezvoltată exclusiv cu resurse interne, reprezintă un pas semnificativ în direcția creșterii şi monitorizării transparenței și eficienței sectorului energetic din România, demonstrează angajamentul autorității pentru furnizarea de soluții digitale inovatoare pentru piața gazelor naturale și pentru sprijinirea procesului de monitorizare și raportare, ușurând în acest fel comunicarea cu operatorii economici licențiați, precum şi cu operatorii administratori de piețe centralizate.

„Această platformă oferă mai multe avantaje. În primul rând, ANRE oferă servicii care se bazează pe un sistem digital avansat în care se utilizează cele mai noi tehnologii care stau la baza unei platforme ușor de utilizat, care permite operatorilor din industria gazelor naturale să raporteze datele necesare conform cerințelor ANRE. În al doilea rând, crește eficiența în procesul de raportare, astfel încât se reduce timpul și efortul necesar pentru întocmirea și depunerea rapoartelor. Astfel, operatorii se pot concentra mai mult pe activitățile lor principale. În al treilea rând, crește capacitatea de monitorizare în timp real a fluxului comercial de gaze naturale, pornind de la producție/import, furnizare, înmagazinare, transport şi distribuție”, explică Niculescu.

„ANRE se aliniază noilor tendințe”, a mai spus George Niculescu, și a subliniat că instituția va continua să dezvolte și să îmbunătățească platformele de raportare și monitorizare a piețelor de energie electrică și gaze naturale pentru a răspunde nevoilor în continuă schimbare ale industriei.

 

Direcția relații internaționale, comunicare, relația cu Parlamentul

București, 19.09.2023

Comunicat de presă 19.09.2023